fbpx

Κατανοώντας την Τριχόπτωση: Αιτίες και Συμβουλές για Υγιή Μαλλιά

Κατανοώντας την Τριχόπτωση: Αιτίες και Συμβουλές για Υγιή Μαλλιά

Όλοι έχουμε κατά μέσο όρο 100.000 – 150.000 τρίχες στο τριχωτό μας. Όπως και οι τρίχες στο σώμα μας, τα μαλλιά μας ανανεώνονται συνεχώς, με κάθε τρίχα να διέρχεται από έναν σαφώς καθορισμένο κύκλο ανάπτυξης (αναγενής φάση), εκφυλισμού (καταγενής φάση), αδράνειας (τελογενής φάση) και πτώσης. Αυτό σημαίνει ότι το να χάνουμε 50 με 100 τρίχες την ημέρα είναι απολύτως αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Πότε η τριχόπτωση γίνεται ανησυχητική; 
Όπως και στους άνδρες έτσι και στις γυναίκες η τριχόπτωση εμφανίζεται σταδιακά σε τρία επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο, οι τρίχες λεπταίνουν και συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να αραιώνουν τα μαλλιά στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει απώλεια τριχοφυΐας στο επάνω μέρος του τριχωτού και εμφανής μείωση της πυκνότητας των μαλλιών. Στο τρίτο στάδιο,το επάνω μέρος του τριχωτού απογυμνώνεται εντελώς. Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ότι η καθημερινή απώλεια 50-100 τριχών, ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, θεωρείται φυσιολογική και δεν θα πρέπει να ανησυχεί.

Τα βασικά αίτια της τριχόπτωσης είναι:

1)ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

Η απώλεια μαλλιών εξαιτίας κληρονομικότητας είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης. Δεν πρόκειται πραγματικά για μια ασθένεια, αλλά για μια φυσική κατάσταση που προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικής, επιπέδων ορμονών και της διαδικασίας γήρανσης.

2)ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Ορισμένες ασθένειες μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών, όπως διατροφικές διαταραχές, σιδηροπενική αναιμία, διαβήτης, αυτοάνοσες ασθένειες όπως ο λύκος και η γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata), καθώς και δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση και η δερματίτιδα. Άλλες περιπτώσεις οφείλονται σε παθήσεις του τριχωτού όπως π.χ. μυκητιάσεις θυλακίτιδες και άλλες φλεγμονές.

3)ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός, δηλαδή η παραγωγή μεγαλύτερης ή μικρότερης ποσότητας ορμονών από το κανονικό μπορεί να προκαλέσουν ορμονική ανισορροπία. Οι ορμόνες που προέρχονται από τον θυρεοειδή αδένα βοηθούν στη ρύθμιση σχεδόν όλων των λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της τριχοφυΐας.

4) ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Ειδικά στις γυναίκες, μεγάλες ορμονολογικές αλλαγές, όπως η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η εμμηνόπαυση, μπορούν να προκαλέσουν έντονη τριχόπτωση, η οποία είναι αναστρέψιμη στις περισσότερες περιπτώσεις..

Ορμονικές ανισορροπίες που συμβαίνουν μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Χρειάζεται λίγος χρόνος μετά την εγκυμοσύνη για να επανέλθουν τα επίπεδα των ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο για τις μητέρες να παρατηρούν αραιά μαλλιά ή ακόμα και φαλάκρα μετά τον τοκετό. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου 3 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Μην ανησυχείτε, καθώς το υπόλοιπο σώμα σας ανακάμπτει, θα ανακάμψουν και οι θύλακες των τριχών σας. Η τριχόπτωση είναι μόνο προσωρινή και τα μαλλιά σας θα μεγαλώσουν ξανά.

5) ΑΓΧΟΣ

Όταν ο οργανισμός υφίσταται σοβαρό σωματικό στρες, όπως σε σοβαρό ατύχημα, χειρουργική επέμβαση, εγκαύματα ή βαριά ασθένεια, μπορεί να προκληθεί σοκ στα τριχοθυλάκια. Τέτοιου είδους στρες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έως και το 75% των μαλλιών να πέσουν, κάποιες φορές λίγους μήνες μετά το γεγονός. Επίσης, το συναισθηματικό στρες μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή μας, όπως ψυχολογικό άγχος.

6) ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κακή διατροφή ή μια εξαντλητική δίαιτα εντείνουν το πρόβλημα της τριχόπτωσης. Η έλλειψη πρωτεϊνών, βιταμινών, λιπαρών οξέων και ιχνοστοιχείων – μετάλλων όπως ο ο ψευδάργυρος ή ο σίδηρος, ειδικά εάν συνεχίζεται σε μια εκτεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να οδηγήσει σε διάχυτη αλωπεκία.

Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μελέτες για το πώς οι τροφές που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες βιταμίνες μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των μαλλιών:

  • βιταμίνες D
  • βιταμίνη Ε
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

7) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Οι σύγχρονες περιβαλλοντολογικές συνθήκες ζωής δύνανται να επιταχύνουν την τριχόπτωση. Η έκθεση σε περιβάλλον επιβαρυμένο με σκόνη και ρύπανση, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η συχνή επαφή με το θαλασσινό ή το χλωριωμένο νερό ή ακόμη και με το όξινο νερό της βροχής μπορεί να οδηγήσουν σε αραίωση μαλλιών.

Χρήσιμα tips από τους ειδικούς σχετικά με την τριχόπτωση και την καλή υγεία των μαλλιών μας: 
-Το συχνό λούσιμο, αντίθετα με όσα μπορεί να ακούγονται, βοηθά στην αποφυγή της τριχόπτωσης: Η λιπαρότητα και το σμήγμα του τριχωτού της κεφαλής περιέχουν διυδροτεστοστερόνη (DHT), το ανδρογόνο που προκαλεί τριχόπτωση. Οπότε το συχνό λούσιμο βοηθά στην απομάκρυνσή του.
-Τα μαλλιά θα πρέπει να χτενίζονται με ήπιες, ελεγχόμενες κινήσεις και όχι συχνότερα από δύο φορές την ημέρα, γιατί το έντονο βούρτσισμα ταλαιπωρεί τα μαλλιά και μπορεί να τραυματίσει το τριχωτό.
-Είναι μύθος ότι το συχνό κούρεμα ή το ξύρισμα του κεφαλιού δυναμώνουν τα μαλλιά. Η τριχόπτωση είναι αποτέλεσμα διεργασιών που συμβαίνουν εσωτερικά, στον οργανισμό μας. Το κούρεμα βοηθά απλά στην απαλλαγή της τρίχας από ταλαιπωρημένες άκρες, ενώ το ξύρισμα απλά δίνει την εντύπωση της ενδυνάμωσης της τρίχας απλά επειδή τα μαλλιά είναι έτσι κι αλλιώς πιο δυνατά στην ρίζα.
-Είναι επίσης μύθος ότι η χρήση σεσουάρ μαλλιών ή η δυνατή τριβή των μαλλιών με την πετσέτα προκαλούν τριχόπτωση, για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η συχνή χρήση σεσουάρ σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να καταστρέψει την τρίχα, αλλά όχι να προκαλέσει τριχόπτωση. Η δε τριβή με την πετσέτα μπορεί να αφαιρέσει κάποιες τρίχες αλλά όχι να προκαλέσει τριχόπτωση. Ωστόσο, ένα άτομο που υποφέρει από τριχόπτωση θα πρέπει να αποφεύγει και τις δύο ενέργειες γιατί έτσι κι αλλιώς επιβαρύνουν το τριχωτό της κεφαλής.

 

 

 

 

 

 

Main Menu x