fbpx

“Vitamin C” – Η Βιταμίνη του χειμώνα!

“Vitamin C” – Η Βιταμίνη του χειμώνα!

Vitamin C Η Βιταμίνη του χειμώνα!

Πολλές επιδημιολογικές έρευνες μέχρι σήμερα, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους και άλλες χρόνιες ασθένειες.

Οι φυτικές, θρεπτικές ουσίες που έχουν προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία είναι πολλές. Οι περισσότερες από αυτές έχουν αντι-οξειδωτική δράση διότι μειώνουν την οξείδωση την οποία υφίστανται τα κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω των φυσιολογικών λειτουργιών του μεταβολισμού.

Όμως δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ποιες από αυτές είναι οι σημαντικότερες και κατά συνέπεια προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από βιολογικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε καρκίνο και άλλες παθήσεις.

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από γιατρούς και επιδημιολόγους των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, η βιταμίνη C είναι η αντι-οξειδωτική ουσία η οποία αυξάνεται το περισσότερο μέσα στο αίμα μετά από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Οι ερευνητές μέτρησαν μέσα στο αίμα 116 εθελοντών, ηλικίας από 35 έως 72 ετών, τις συγκεντρώσεις για τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε, και τις καρωτινοειδείς ουσίες οι οποίες μετατρέπονται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α.

Οι μετρήσεις αυτές συσχετίσθηκαν με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών των συμμετεχόντων στην έρευνα. Οι εθελοντές ήσαν όλοι μη καπνιστές διότι το κάπνισμα μειώνει τις βιταμίνες μέσα στο αίμα και έτσι εάν κάπνιζαν τα αποτελέσματα δεν θα ήταν αξιόπιστα.

Οι θετικές επιδράσεις της βιταμίνης C αφορούν πολλά όργανα:

  • Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα (δηλαδή την άμυνα του οργανισμού),
  • Είναι ευεργετική για την καρδία και τα αγγεία.Παρεμποδίζει τη συγκόλληση των λευκών αιμοσφαιρίων σε περιοχές των αρτηριών που πιθανόν να υπάρχουν βλάβες. Η δράση αυτή προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων που μπορούν να αποφράξουν τις αρτηρίες του εγκεφάλου οδηγώντας έτσι σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια.Άτομα με ψηλή πίεση ή με υπερβολικό βάρος σώματος, φάνηκε ότι όταν έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικά επεισόδια.
  • Είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή του κολλαγόνου που είναι θεμελιώδες στοιχείο δομής των οστών, των χόνδρων, των τενόντων, των συνδέσμων και άλλων οργάνων.άτομα με ψηλή πίεση ή με υπερβολικό βάρος σώματος, φάνηκε ότι όταν έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους, κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικά επεισόδια.

Η βιταμίνη C περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά: εσπεριδοειδή, μπρόκολο, χυμούς φρούτων, κουνουπίδι, λαχανάκια των Βρυξελλών, πατάτες και ντομάτες.

Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λόγω του ότι προσφέρει στον οργανισμό ψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C και άλλων ωφέλιμων φυτοχημικών ουσιών, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων που αποτελούν σοβαρότατη αιτία θνησιμότητας και μόνιμων αναπηριών.

 

 

Main Menu x